ندای تندرستی

سلامت و ایمنی مواد غذایی

اگر مطمئن نیستید که غذا سالم است یا نه، آن را نخورید. باکتری‌های بیماری‌زا خیلی سریع در غذای آماده رشد می‌کنند.

تمیز کنید

  • همیشه دست‌هایتان ، وسایل آشپزخانه و سطوحی که بر روی آن کار می‌کنید را بشویید. طرز صحیح شستن دست‌ها مستلزم آب گرم، صابون، حوله تمیز، بین انگشت‌ها را 20 ثانیه شستن، همچنین شست‌وشوی زیر ناخن‌ها، می‌باشد.
    به‌خصوص در این مواقع کلیدی که میکروب‌ها می‌توانند گسترش یابند ، دست‌های خود را بشویید:
  • قبل ، حین و بعد از تهیه غذا
  • بعد از دست زدن به گوشت خام ، مرغ ، غذاهای دریایی یا عصاره آن‌ها یا تخم‌مرغ‌های خام
  • قبل از غذا خوردن
  • بعد از استفاده از توالت
  • بعد از تعویض پوشک یا تمیز کردن کودکی که از توالت استفاده کرده است
  • پس از تماس با حیوان ، خوراک دام یا زباله‌های حیوانات
  • بعد از لمس زباله
  • قبل و بعد از مراقبت از کسی که بیمار است
  • قبل و بعد از درمان بریدگی یا زخم
  • بعد از سرفه یا عطسه
  • سطح و ظروف را بعد از هر بار شستشو دهید.
  • تخته‌های برش ، ظروف ، وسایل آشپزی، بشقاب را با آب گرم و صابون بشویید، مخصوصاً بعد از باآنکه گوشت خام ، مرغ، غذاهای دریایی یا تخم‌مرغ‌ها تماس داشته‌اند.
  • پارچه‌های مربوط به ظروف را بعد از استفاده با آب گرم با ماشین لباسشویی بشویید.
  • میوه و سبزیجات را بشویید ، اما تخم‌مرغ را خیر.
  • مناطق آسیب‌دیده یا  فاسد شده  را جدا کنید ، سپس میوه و سبزیجات را در زیرآب جاری و بدون شستشوی صابون ، سفیدکننده و یا محصولات تجاری بشویید.
  • محصولات سفت  مانند خربزه یا خیار را با یک برس پاکیزه، تمیز کنید.
  • محصول خشک را با حوله کاغذی یا حوله پاکیزه، تمیز کنید.

     جدا کنید

  • گوشت خام را از میوه ، سبزیجات و دیگر غذاها دور نگه دارید. گوشت پخته را در یک سینی تمیز بگذارید نه در ظرفی که در کنار آن گوشت خام وجود دارد.
  • آلودگی‌ها را جابجا نکنید.
  • از تخته و صفحات برش جداگانه برای محصولات ، گوشت ، مرغ ، غذاهای دریایی و تخم‌مرغ استفاده کنید.
  • از یک‌تخته برش برای محصولات تازه یا سایر غذاهایی که قبل از خوردن آن‌ها پخته نمی‌شود، استفاده کنید و دیگری برای گوشت خام ، مرغ یا غذاهای دریایی باشد. بعد از فرسوده‌شدن تخته‌ها، آن‌ها با گزینه سالم جایگزین کنید.
  • از بشقاب‌ها و ظروف جداگانه برای غذاهای پخته و خام استفاده کنید.
  • تمام بشقاب ، ظروف و تخته‌های برش را که گوشت خام ، مرغ ، غذاهای دریایی یا تخم‌مرغ را لمس کرده‌اند قبل از استفاده مجدد کاملاً بشویید. از آب گرم و صابون استفاده کنید.
  • در خانه ، گوشت خام ، مرغ و غذاهای دریایی را در ظروف یا کیسه‌های پلاستیکی بسته‌شده قرار دهید. اگر قصد ندارید طی چند روز از آن‌ها استفاده کنید ، آن‌ها را منجمد کنید.
  • در یخچال ، تخم‌مرغ‌ها را در کارتن اصلی خود نگه‌دارید و آن‌ها را در محفظه اصلی یخچال نگه‌دارید - نه در درب.

•    طبخ تا دمای مناسب

  • حتماً گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌مرغ را کاملاً بپزید .
  • غذا زمانی سالم پخته می‌شود که دمای داخلی آن به حدی برسد که عواملی که باعث بیماری می‌شوند از بین رفته باشند.
  • از دماسنج مواد غذایی استفاده کنید تا مطمئن شوید غذای شما سالم است. هنگامی‌که فکر می‌کنید طبخ غذای شما تمام‌شده است ، دماسنج مواد غذایی را در ضخیم‌ترین قسمت مواد غذایی قرار دهید ، مطمئن شوید که به استخوان ، چربی یا غضروف دست نمی‌زنید.
  • بعد از پخت غذا، مواد غذایی را در دمای (60 درجه سانتی‌گراد) یا بالاتر نگه‌دارید:
  • اگر بلافاصله بعد از پخت‌وپز غذا سرو نمی‌کنید ، با استفاده از منبع حرارتی مانند ظرف مخصوص گرم کردن، یا دمای ملایم اجاق‌گاز ، آن را در دمای مناسب نگه‌دارید.
  • دستورالعمل‌های بسته را برای پخت‌وپز بخوانید و دقیقاً از آن‌ها پیروی کنید تا مطمئن شوید که غذا کاملاً پخته‌شده است.

    در جای خنک نگه‌ دارید:

  • باقیمانده‌ی غذا را داخل یخچال بگذارید. میوه‌ی برش زده و سبزیجات را در دمای اتاق به مدت طولانی نگه ندارید .
  • مواد غذایی را به‌درستی منجمد و یا سرد کنید.
  • در مدت 2 ساعت مواد غذایی قابل فساد را در یخچال نگهدارید.
  • باکتری‌هایی که باعث مسمومیت غذایی می‌شوند  به‌سرعت بین 4 درجه و 60  درجه سانتی‌گراد تکثیر می‌شوند
  • یخچال شما باید 4 درجه سانتی‌گراد یا پایین‌تر و فریزر شما 18- درجه سانتی‌گراد یا پایین‌تر باشد. برای اطمینان از یک دماسنج استفاده کنید.
  • هرگز غذاهای قابل فاسدشدن را بیش از 2 ساعت خارج از یخچال نگه ندارید. اگر غذا در معرض دمای بالاتر از 32 درجه سانتی‌گراد قرار دارد (در ماشین داغ یا پیک‌نیک تابستانی) ، ظرف 1ساعت آن را سردکنید.
  • باقیمانده‌های مواد غذایی باید در ظروف کم‌عمق قرار گیرند و سریعاً در یخچال قرار گیرند تا سرمایش سریع انجام شود.
  • غذاها را در ظرف مناسب به‌خوبی در ظرفی که هوا در آن نفوذ نمی‌کند بسته‌بندی کنید. این روش به عدم ورود باکتری‌ها، حفظ رطوبت و نگرفتن بوی سایر مواد غذایی کمک می‌کند. سپس آن‌ها را به‌سرعت در یخچال یا فریزر انتقال دهید. مواد غذایی منجمد در صورتیکه مدت‌زمان نگهداری طولانی شود طعم و رطوبت آن تغییر می‌کند.
  • هرگز مواد غذایی فریز شده را برای یخ‌زدایی روی پیشخوان نگذارید. امن‌ترین راه برای یخ‌زدایی گوشت ، مرغ و غذاهای دریایی در یخچال است.
  • انجماد میکروب‌های مضر را از بین نمی‌برد ، اما باعث می‌شود غذا تا زمانی که بتوانید آنرا بپزید ، ایمن باشد.
  • برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها ، خنک کردن مواد غذایی بسیار مهم است تا در سریع‌ترین زمان ممکن به دمای مطمئن یخچال و فریزر 4 درجه سانتی‌گراد یا کمتر برسد. برای این کار مقادیر زیادی مواد غذایی را در ظروف کم‌عمق تقسیم کنید.
  • به‌عنوان‌مثال یک برای خنک شدن ظرف بزرگ سوپ مدت‌زمان زیادی طول خواهد کشید و باکتری‌ها را برای تکثیر و افزایش خطر بیماری ناشی از غذا آماده می‌کند. در عوض، قابلمه سوپ را در ظروف کوچک‌تر تقسیم کنید تا سریع خنک شود.
  • مواد بزرگ غذا را به‌اندازه های کوچک‌تر برش دهید تا خنک شود. برای کباب‌ها یا همبرگر ، آن‌ها را در قطعات کوچک‌تر تقسیم کنید. بوقلمون را قطعه‌قطعه کرده و منجمد کنید.
  • غذای گرم را می‌توان مستقیماً در یخچال قرار داد و یا با قرار دادن در ظرف حاوی یخ یا آب سرد، آن را خنک کرده و بعد در یخچال بگذارید.

    اگر شک دارید، آن را دور بیندازید
اگر مطمئن نیستید که غذا سالم است یا نه، آن را نخورید.
باکتری‌های بیماری‌زا خیلی سریع در غذای آماده رشد می‌کنند. غذاهای باقیمانده در دمای هوای اتاق بیش از دو ساعت و در هوای آزاد با دمای بیشتر و گرم‌تر بیش از یک ساعت را بیرون بریزید و مصرف نکنید.

تنظیم: مهندس سارا نعیمی
گردآوری و تهیه: معاونت غذا و دارو

https://www.foodsafety.gov/keep-food-safe/4-steps-to-food-safety#chill

سارا  نعیمی
تهیه کننده:

سارا نعیمی